Storage Area Networking SAN NAS Fibre Channel iSCSI

To receive free emails with lots of info on Career tips,Make money online info subscribe to our email newsletter below.
Software Testing Interview Questions Paid Webinar Click to Know more. How To Get Software Job. Technical PDFs on Storage,SAN,NAS,virtualization : raj6000s@gmail.com

Tuesday, September 12, 2006

SAN jobs interview questions - Storage Area Networking job interviews Series 2

Below are the 10 questions asked in an interview with SAN company StorageTek .
1) Which are the SAN topologies?

Answer :SAN can be connected in 3 types which are mentioned below:
Point to Point topology
FC Arbitrated Loop ( FC :Fibre Channel )
Switched Fabric

2) Which are the 4 types of SAN architecture types
Answer :Core-edge
Full-Mesh
Partial-Mesh
Cascade

3) which command is used in linux to know the driver version of any hardware device ?
Answer : dmesg

4) How many minimum drives are required to create R5 ( RAID 5) ?

Answer : You need to have at least 3 disk drives to create R5.

5) Can you name some of the states of RAID array ?

Answer : There are states of RAID arrays that represent the status of the RAID arrays which are given below
online
Degraded
Rebuilding
Failed

6) Name the features of SCSI-3 standard ?

Answer : QAS: Quick arbitration and selection
Domain Validation
CRC: Cyclic redundancy check

7) Can we assign a hot spare to R0 (RAID 0)array?

Answer :No, since R0 is not redundant array, failure of any disks results in failure of the entire array so we cannot rebuild the hot spare for the R0 array.

8) Can you name some of the available tape media types ?

Answer :There are many types of tape media available to back up the data some of them are
DLT :digital linear tape - technology for tape backup/archive of networks and servers; DLT technology addresses midrange to high-end tape backup requirements.
LTO :linear tape open; a new standard tape format developed by HP, IBM, and Seagate.
AIT :advanced intelligent tape; a helical scan technology developed by Sony for tape backup/archive of networks and servers, specifically addressing midrange to high-end backup requirements.

9) what is HA ?

Answer : HA High Availability is a technology to achive failover with very less latency. Its a practical requirement of data centers these days when customers expect the servers to be running 24 hours on all 7 days around the whole 365 days a year - usually referred as 24x7x365. So to achieve this a redundant infrastructure is created to make sure if one database server or if one app server fails there is a replica Database or Appserver ready to takeover the operations. End customer never experiences any outage when there is a HA network infrastructure.

10) What is virtualization?

Answer :Virtualization is logical representation of physical devices. It is the technique of managing and presenting storage devices and resources functionally, regardless of their physical layout or location.Virtualization is the pooling of physical storage from multiple network storage devices into what appears to be a single storage device that is managed from a central console. Storage virtualization is commonly used in a storage area network (SAN). The management of storage devices can be tedious and time-consuming. Storage virtualization helps the storage administrator perform the tasks of backup, archiving, and recovery more easily, and in less time, by disguising the actual complexity of the SAN.
Virtualization is a topic of real importance and will be covered in detail in one of our future blogpost.

PLZ READ FIRST SERIES IN REAL INTERVIEW QUESTIONS AT SAN or Storage engineer position - Interview questions : Series1 ?

It Costs only $240 to get a Dedicated Guidance & To help you Build Your Career.

If you are planning to Get a Job in this Highest Paying IT industry
If you want to build a Strong base in Storage Technology
If you want to Build a Strong Resume which attract lots of Interviews
If you want to clear Interviews & Get Offer Letters with a High Salary in Storage

This blog is aimed to help JOB seekers find a Good technology job in SAN or Storage Area Networking. We have below postings to empower you with information which makes all the difference in winning a job offer letter.

Each of the below given links contains very powerful information which you may NOT find anywhere else - So read each of these job postings & get the Winning edge.
1. What is SAN ?
2. What are the JOB opportunities in SAN ?
3. Which are the companies in SAN and How much they pay ?
4. How Can I Enter SAN industry ?
5. What are the tasks of a SAN professional- How will be a day in his office life ?
6. How will be a SAN job interview ?
7. SAN or Storage engineer position - Interview questions : Series1 ?
8. Answers for the SAN interview questions .
9. Can you tell me about some Job Openings in SAN or Storage industry?
10. Do You Want to see an Enterprise SAN infrastructure - Thanks to Dell - Watch this informative Video - See a High End Lab

THANKS TO Sun Microsystems - Video SunFire X4500 Storage Server



Your Comments or Questions regarding this blog or its content are always welcome.
EMail roger.smithson AT gmail.com ( replace AT with @ )

1 comment:

Arunkumar said...

@ Question
3) which command is used in linux to know the driver version of any hardware device ?
Answer : dmesg

this is a difficult way !

easiest and properw ay is to use
# modinfo module-name

you can find modeule name using command lsmod.

Storage Area Network and Network Attached Storage

Storage Area Network Career High Salary Software Jobs Blog Videos PDF downloads

Buy Vmware Interview Questions & Storage Interview Questions for $150. Get 100+ Interview Questions with Answers. You'll get download link immediately after payment.Click below button to pay & Get it.
-----------------------------------------
Get 100 Storage Interview Questions.

 

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

If You Want To Get Software Job You MUST see all Interview Process Maps,Videos,Resume Tips,Salary Negotiation Videos on this Website SoftwareJobOffer.COM