Storage Area Networking SAN NAS Fibre Channel iSCSI

To receive free emails with lots of info on Career tips,Make money online info subscribe to our email newsletter below.
Software Testing Interview Questions Paid Webinar Click to Know more. How To Get Software Job. Technical PDFs on Storage,SAN,NAS,virtualization : raj6000s@gmail.com

Friday, June 15, 2007

Veritas Interview Questions with answers : Veritas Cluster Server

1. How do check the status of VERITAS Cluster Server aka VCS ?
Ans: hastatus –sum

THANKS ASHISH PATHAK FOR THESE INTERVIEW QUESTIONS

2. Which is the main config file for VCS and where it is located?
Ans: main.cf is the main configuration file for VCS and it is located in /etc/VRTSvcs/conf/config.

3. Which command you will use to check the syntax of the main.cf ?
Ans: hacf -verify /etc/VRTSvcs/conf/config

4. How will you check the status of individual resources of VCS cluster?
Ans: hares –state

5. What is the service group in VCS ?
Ans: Service group is made up of resources and their links which you normally requires to maintain the HA of application.

6. What is the use of halink command ?
Ans: halink is used to link the dependencies of the resources

7. What is the difference between switchover and failover ?
Ans: Switchover is an manual task where as failover is automatic. You can switchover service group from online cluster node to offline cluster node in case of power outage, hardware failure, schedule shutdown and reboot. But the failover will failover the service group to the other node when VCS heartbeat link down, damaged, broken because of some disaster or system hung.

8. What is the use of hagrp command ?
Ans: hagrp is used for doing administrative actions on service groups like online, offline, switch etc.

9. How to switchover the service group in VCS ?
Ans: hagrp –switch -to

10. How to online the service groups in VCS ?
Ans: hagrp –online -sys

These interview questions on Veritas cluster server were contributed by one of our blog reader Ashish Pathak . Ashish has contributed many articles in previously also & I appreciate his openness to share info & help others.

I thank all those who are contributing articles , interview questions, interview experiences, any other useful bit of information.

Storage Area Network and Network Attached Storage

Storage Area Network Career High Salary Software Jobs Blog Videos PDF downloads

Buy Vmware Interview Questions & Storage Interview Questions for $150. Get 100+ Interview Questions with Answers. You'll get download link immediately after payment.Click below button to pay & Get it.
-----------------------------------------
Get 100 Storage Interview Questions.

 

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

If You Want To Get Software Job You MUST see all Interview Process Maps,Videos,Resume Tips,Salary Negotiation Videos on this Website SoftwareJobOffer.COM